2013. október 16., szerda

Formakenyér, őzgerincformában.








Annyiban tértem el a recepttől, hogy tettem a tésztába 4 kanál olvasztott vajat.

510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
7 kávéskanál só (csapósan)
1 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj, vagy: ( olvasztott vaj, vagy margarin)
 + a kovász

Kovász készítése, sütés előtti napon.
A kovászhoz valókat bele tenni egy tálba és fakanállal mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára keverni.  
Beborítani, letakarni.
Én egy zacskót  szoktam ráhúzni a tálra. 


Kovász:
250 ml víz
250 gr BL 55 liszt
40 g élesztő
1 evőkanál olaj

Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)

Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kel, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek és  még kelnie kell 30 percig.

Mintázom és pengével bevágom.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe mehet .Sütöm 40 percig, majd tető nélkül a szép piros szín eléréséig tovább sütöm. Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!A sütőből mikor kiveszem lespriccelem vízzel.

Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.


Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!

4 megjegyzés:

Cathy Eidem írta...

are you sure you meant to put 7 teaspoons? Your other recipe called for 3 and I accidentally used 5 and it was too salty so I can't imagine that this recipe calls for 7.

Just checking :)

Erika írta...

Kedves Terike! Gyönyörűek a kenyerek,és a kalácsok a kisállatok pedig imádnivalóak. Az őzgerinces formakenyérről szeretném kérdezni,hogy őzgerincformában sütve is ugyanennyi a tészta mennyisége? Kb.milyen súlyú kenyérkék lesznek belőle? Válaszodat előre is köszönöm. Üdv.Erika

Ferencné Atkári írta...

Kedves Erika!
Örülök, hogy tetszenek sütéseim és kedvenceim!
Kettő őzgerincformában sütöttem, hát, nem mértem le de biztos voltak 50,60 dekásak.
Üdv: Terike

Ferencné Atkári írta...

Cathy Eidem!

Yes slapped teaspoon of salt!
So good to us, you may do less at home!
I'm sorry I just reacted! Happy New Year!
Sincerely Terike

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...