2012. október 28., vasárnap

A tuti jó kenyér



  

A tuti jó kenyér

Beteszek minden hozzávalót a gépbe. Dagasztási idő legalább 10 perc. Fényes nem ragadós tészta, könnyen formázható, inkább kemény rugalmas tésztának kell lennie A dagasztás után liszt nem érheti. (ez nagyon lényeges)

Kiteszem deszkára (nem lisztezett) és átgyúrom párszor, majd szakajtóba teszem és kelesztem 30 percig.

Ismét kiborítom a szakajtóból (nem lisztezett), átgyúrom, és visszateszem a szakajtóba.

Duplájára kelesztem, ez 40-45 perc, attól függ milyen meleg helyen van.

Kiborítom a deszkára és megkerekítem cipónak és bele teszem az edénybe. Az edénybe alól felül sütőpapír van. A sütőpapír alá vizet spriccelek. Az edényben még kel 30 percig.

Mintázom és pengével bevágom.

Beborítom és 230 fokos forró sütőbe teszem.Sütöm 40 percig, majd leveszem a tetőt és a szép piros szín eléréséig tovább sütöm.Erős arany barnára kell sütni, mert különben nem fog cserepesedni!!!!

Nagyon finom ropogós, cserepes de lágy belsejű kenyerünk lesz.

510 ml víz (ez lehet kicsivel kevesebb vagy több, függ a liszt milyenségétől!)
5 kávéskanál só (csapósan)
2 evőkanál porcukor
1000 gr BL55 liszt
2 evőkanál olaj

   + a kovász

Kovász készítése, sütés előtt 1-2 nappal.

Kovász:250 ml víz
250 gr Bl 55 liszt
40 g élesztő

Ha így készíted, tuti szép és finom kenyered lesz!

1 megjegyzés:

Kriszta írta...

Gyönyörű kenyér...én is próbálkozom, keresem a titkát, hogy csináljam, hogy ilyen csodaszép legyen...:-) Milyen tálban sütöd?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...